Veselīgs uzturs pietiekamam vitamīnu un minerālvielu daudzumam!

Estētiskās medicīnas klīnikas ''4. Dimensija'' ķermeņa estētikas un uztura speciāliste Guna Havensone bieži savā darbā sastopos ar pacientu viedokli, ka mūsdienās uzturs vairs nav vērtīgs, tāpēc jālieto uztura bagātinātāji.
 

 
Jā un nē!
 
Jā, uzturs kļūst mazāk vērtīgs! Zemeslodes iedzīvotāju skaits pieaug. Pārtikas produktu patēriņš aug. Tas diktē lauksaimniecībai un pārtikas rūpniecībai šodien ražot ātrāk, vairāk... nedomājot par nākotni. Diemžēl cilvēces nesaprātīgā saimnieciskā darbība izjauc dabā esošo trauslo līdzsvaru. Tā sekas ir bioloģiskās daudzveidības mazināšanās, piemēram, mēs selekcionējam ātrāk augošas sugas ar lielāku dzīvsvaru (vistas, laši). Augsnē mazinās mikrobioloģiskā daudzveidība - zeme kļūst mazāk auglīga utt.
 
Spilgts piemērs - sākotnēji vēl pēc 2000. gada Norvēģijas zivju audzētavās audzētie laši, salīdzinot ar savvaļas lašiem, saturēja vairāk omega-3 taukskābes, jo tos baroja ar jūras produktiem. Lasis ir plēsējzivs, kas pārtiek no citām zivīm. Bet pēdējo 15 gadu laikā audzētavās lašus baro ar augu izcelsmes barību, jo zivju resursi ir nepietiekami. Šobrīd audzēto lašu taukskābju profils ir sliktāks nekā savvaļas lasim. 
 
Nē, jo uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu uzturu. Diemžēl pašlaik mūsu zināšanu bāze par atsevišķu uzturvielu, minerālvielu un vitamīnu metabolismu, to savstarpējo mijiedarbību un ietekmi uz konkrētā indivīda metabolomu ir nepietiekama. Citiem vārdiem - kas der vienam, neder otram vai pat viņam kaitē! Jābūt piesardzīgiem, interpretējot zinātniskos pierādījumus par viena atsevišķa vitamīna vai mikroelementa ietekmi uz cilvēka veselību kopumā. Jāatceras, ka visas nepieciešamās uzturvielas, minerālvielas, vitamīnus un makroelementus var uzņemt ar uzturu, lietojot daudzveidīgus, uzturvielām bagātus pārtikas produktus. Pašreiz jāpaļaujas uz dabas gudrību, kura 30 000 gadu ir pielāgojusi cilvēka ģenētiku uz zemeslodes esošajiem izdzīvošanas apstākļiem, tostarp šeit esošajam (augošajam un audzētajam) uzturam.
 
Jāatceras, ka katrs pārtikas produkts parasti ir dažādu uzturvielu maisījums. Mūsdienās esošās zināšanas arvien vairāk apliecina, ka konkrēts produkts nav nejaušs uzturvielu (ogļhidrātu, olbaltumvielu, tauku, vitamīnu un minerālvielu) mikslis, bet gan īpaša, viedās dabas radīta uzturvielu formula, kura kopumā labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību. Piemēram, zivis ir produkts ar augstu uzturvērtību. Zivīs bez omega-3 taukskābēm ir arī A, D vitamīns, kalcijs, jods, selēns un olbaltumvielas. Tāpēc, nevis lietojot papildus uztura bagātinātājus omega-3 kapsulu veidā, bet iekļaujot uzturā vairāk zivis, samazinās visu veidu slimību riski.
 
Lai uzturā būtu pietiekams vitamīnu un mikroelementu daudzums, uzturam jābūt daudzveidīgam, enerģētiski sabalansētam, tādam, kas gādā par gremošanas trakta veselību, pēc iespējas mazāk rūpnieciski pārstrādātām un ievērojot sezonalitāti.
 
DAUDZVEIDĪGS UZTURS
 
  • Katru dienu ēdienkartē iekļauj produktus no piecām grupām.
  • Katru maltīti veido no 3-5 produktiem, piemēram, pēcpusdienas uzkodā parasti apēd pāris mandarīnu, pamēģini apēst mandarīnu, dažas mandeles un izdzert pļavas ziedu tēju ar pustējkaroti medus.
  • Katrā šķīvī ievēro krāsainību, skābētus kāpostus papildini ar krāsainiem dārzeņu akcentiem: oranžām burkānu un tumšsārtām biešu skaidiņām. Dabā vienlīdz labi vitamīnu un minerālvielu avoti ir gan augu valsts, gan dzīvnieku valsts produkti. Tāpēc, lai kādu uztura stratēģiju mēs izvēlētos, - pārsvarā ar augu valsts produktiem (Vidusjūras diētu, veģetāru vai pat vegānisku uzturu) vai pretēji - vairāk iekļaujot dzīvnieku valsts produktus (paleo vai ketogēnu diētu), ievērojot dažādības principu, ir iespējams uzņemt visus nepieciešamos vitamīnus.
  • Uztura speciālists vai dietologs izvērtēs, vai jūsu izvēlētā uztura stratēģija ir jums piemērota. Vai jums izdodas ilgtermiņā uzņemt sev nepieciešamās uzturvielas, tostarp vitamīnus. Cilvēkiem, kuri ilgstoši - gadiem - atsakās no dzīvnieku valsts produktiem, var būt B12 vitamīna deficīts, jo šis vitamīns dabā ir atrodams tikai dzīvnieku valsts produktos.
ENERĢĒTISKI SABALANSĒTS UZTURS
 
Dzīves laikā jācenšas saglabāt optimālu - veselīgu svaru. Tad samazinās riski iegūt vielmaiņas traucējumus, kuri progresējot rada hroniskas kardiometabolas slimības ar augstu mirstību. Šo komplekso vielmaiņas traucējumu rezultātā organisma vajadzības pēc atsevišķiem vitamīniem un minerālvielām pieaug vai, tieši pretēji, tie organismā uzkrājas par daudz. 
 
  • Kontrolē savu ĶMI, lai tas nepārsniedz 30.
  • Saglabā slaidu vidukli, nepārsniedz 80-88 cm (sievietēm), 94-102 cm(vīriešiem).
Visu rakstu lasiet žurnāla ''Ārsts.lv'' 2020.gada janvāra izdevumā.