Pārskati savus ikdienas ieradumus

Lai uzlabotu pašsajūtu, vispirms jāpārskata savi ikdienas paradumi un jāsāk ar pašām vienkāršākajām un labi zināmajām lietām. Stāsta  Estētiskās medicīnas centrs ''4.Dimensija'' dermatoloģe un dietoloģe Lāsma Kalnbērza

 

ANTIDEPRESANTS. Fiziska aktivitāte darbojas kā dabīgs antidepresants, palīdzot mazināt nomāktu garastāvokli. Īpaši vērtīgas ir kustības svaigā gaisā. Pastaigas, pārgājieni, riteņbraukšana, skriešana, sporta spēles un citas fiziskas aktivitātes uzlabo vielmaiņu, nodrošinot labāku barības vielu uzsūkšanos, liekā izvadīšanu un organisma attīrīšanu. Labāka skābekļa un barības vielu piegāde šūnām samazina vielmaiņas slimību, sirds un asinsvadu, kā arī citu slimību riskus.

 
ĀDA. Rūpējies par savu ādu. Ja tā ir sausa pēc aukstās un vējainās ziemas, biežās roku mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu lietošanas, ieteicams regulāri uzklāt aizsargkrēmu sejai, ķermenim un rokām.
 
CUKURS. Augļi un ogas satur ļoti daudz C vitamīna un citu spēcīgu antioksidantu, kas sargā šūnas, stiprina asinsvadu sieniņas, veicina kolagēna veidošanos un piedalās dzīšanas norisēs. Ja ir jāseko uzņemtajam cukura daudzumam, ieteicams izvēlēties augļus un ogas ar zemāku cukura saturu – avenes, dzērvenes, mellenes, kazenes, zemenes, zaļos ābolus, greipfrūtus, kivi.
 
ĒDIENREIZES. Nepārēdies – īpaši vēlu vakarā. Tas negatīvi ietekmē miegu un rada lieku slodzi ķermenim, jo pēc vēlas maltītes naktī organisms tērē enerģiju gremošanai, nevis atjaunošanai.
 
GAISS. Pavadi vairāk laika svaigā gaisā, lai nepalaistu garām pavasara mošanos dabā un mostos tai līdzi.
 
IZVĒLE. Lieto rūpnieciski neapstrādātus sezonas produktus. Rūpnieciskās apstrādes laikā produkti zaudē savu uzturvērtību, tiem bieži tiek pievienotas sintētiskas aromātvielas, konservanti un krāsvielas. Rafinētu miltu izstrādājumu vietā izvēlies pilngraudu produktus – griķus, brūnos, nepulētos rīsus, prosu, kvinoju.
 
PROFILAKSE. Droši pievieno ēdieniem garšaugus, jo tie ir labi palīgi slimību profilaksē un organisma spēcināšanā! Kurkuma, rozmarīns, kumīns, koriandrs un citi garšaugi satur daudz bioloģiski aktīvu vielu, kam piemīt spēcīga antioksidantu un pretiekaisuma, pretmikrobu un pretparazītu iedarbība.
 
MIEGS. Miegam vajadzīgais laiks var individuāli atšķirties, vidēji tas ir 6–9 stundas. Miegam ir ļoti liela nozīme, jo tieši tad visintensīvāk notiek visi atjaunošanās procesi – šūnu reģenerācija.
 
LĪDZSVARS. Pievērs uzmanību psihoemocionālajam stāvoklim. Ķermenis un prāts viens otru būtiski ietekmē. Stresa un trauksmes laikā notiekošie procesi organismā kavē atjaunošanos, savukārt iekšējs miers dod iespēju visām orgānu sistēmām darboties saskaņoti un veicina dzīšanas, reģenerācijas un atjaunošanās procesus. Tāpēc – labai pašsajūtai centies atrast iekšējo līdzsvaru un mieru.
 
KRĀSAS. Dzeltenie, oranžie un sarkanie dārzeņi un augļi (burkāni, tomāti, paprika) satur bēta karotīnu, no tā organismā veidojas A vitamīns, kam ir svarīga nozīme imūnās sistēmas darbībā, veselai ādai, redzei, aizsardzībai pret infekcijām.
 
NAŠĶI. Dodoties ceļā, ņem līdzi veselīgas uzkodas.
 
SAULE. Lai gan saule nodrošina nepieciešamos dzīvības procesus un D vitamīna sintēzi ādā, jāapzinās riski. Lieto aizsarglīdzekli ar aizsardzību pret UVB/UVA vismaz SPF 30, neaizmirsti par saulesbrillēm un saules aizsargcepuri.
 
OLBALTUMVIELAS. Izvēlies vairāk augu izcelsmes olbaltumvielas – pākšaugus.
 
RIEKSTI. Ne tikai mandeles, ciedru, lazdu rieksti un valrieksti, bet arī sēkliņas (ķirbju, kaņepju, saulespuķu, sezama, linsēklas, čijas) ir labs olbaltumvielu, omega 3, omega 6 un omega 9 taukskābju avots, tās satur arī daudz E vitamīna, kas ir spēcīgs antioksidants.
 
ŪDENS. Visu orgānu darbībai ir vajadzīgs ūdens, kas nodrošina barības vielu un skābekļa piegādi. Ūdens uzlabo gremošanu un vielmaiņas galaproduktu izvadīšanu. Pieaugušam cilvēkam ieteicami vidēji 2 litri dienā (30 ml ūdens uz 1 kg ķermeņa svara).
 
TOMĀTI. Pētījumi liecina, ka likopēnam, kas lielā daudzumā atrodams tomātos, ir novērota aizsardzība pret prostatas audzējiem.
 
ZAĻUMI. Ēd svaigus zaļumus un dārzeņus, jo tie ir piesātināti ar vērtīgiem vitamīniem un mikroelementiem. Īpaši daudz C vitamīna satur zaļie lapu dārzeņi – spināti, kāposti, brokoļi, Briseles kāposti.
 
Vairāk lasiet žurnālā "Klubs" 2021. gada aprīļa izdevumā