Kā organisms reaģē uz biešu sulu?

Paciente jautā: ''Ja pēc svaigas biešu sulas dzeršanas rodas ļoti liela smaguma sajūta kuņģī, kā sevi pieradināt pie tās lietošanas? Varbūt pareizāk bietes izmantot vārītā veidā vai kā citādi pagatavot?'' Atbild Estētiskās medicīnas klīnika ''4. Dimensija'' dietoloģe Lāsma Kalnbērza.

 
Smaguma sajūta kuņģī var būt no produkta nepanesības. Tā ir gremošanas sistēmas reakcija, kas var izpausties arī ar sliktu dūšu, vēdera uzpūšanos, caureju. Ja ir nepietiekams skābes līmenis kuņģī, arī tas var neļaut pietiekami labi pārstrādāt produktus, tāpat kā arī kādu enzīmu (savienojumi, kas piedalās barības sašķelšanas procesos) trūkums.
 
Svaigā biešu sulā ir daudz vērtīgu uzturvielu, no kurām daļa termiskas apstrādes laikā pazūd. Tomēr arī vārītas bietes ir veselīgas un ieteicamas, ja svaigā veidā ir kādas nevēlamas reakcijas.
 
Zināšanai
  • Svaigi spiesta sarkano biešu sula ir ļoti stipra, tāpēc pirms lietošanas tā noteikti jānostādina, pāris stundu paturot ledusskapī.
  • Sāk ar mazumiņu – vienu divām ēdamkarotēm, pakāpeniski palielinot devu līdz 100 ml (ne vairāk).
  • Vislabāk biešu sulu lietot, atšķaidītu ar ūdeni vai kombinētu ar citām dārzeņu un garšaugu sulām. Šādā kokteilī biešu sulai jābūt mazāk nekā pārējām sulām.

Vairāk lasiet žurnāla ''100 Labi padomi'' 2021. gada jūnija izdevumā